Fråga 2019/20:1329 Flygplatsen i Ängelholm

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Ängelholm Helsingborg flygplats ligger i vad som av kommunerna i området brukar benämnas som Familjen Helsingborg. Familjen Helsingborg är ett samlingsnamn för flera intilliggande kommuner som tillsammans har en geografisk storlek som motsvarar Uppsala kommun och som har över 350 000 invånare. Om området sågs som en kommun skulle det alltså vara Sveriges fjärde största stad, med råge. Nu hotas dock detta område av försämrade förutsättningar på grund av att flygplatsens ekonomi hamnat i obalans sedan regeringen avrått från resor i allmänhet och resor till Stockholm i synnerhet. 

Kommunerna i området runt flygplatsen har nu hamnat i ett så kallat moment 22. Flertalet av kommunerna har en redan ansträngd ekonomi, samtidigt som man ser vikten och behovet av bevarandet av flygplatsen och prioriterar detta. När regeringen nu inte tar sitt ansvar riskerar kommunerna att tvingas nedprioritera andra samhällsviktiga verksamheter, såsom skola och äldrevård, för att rädda flyget. Alternativt ser man en flygplats som mycket snart läggs ned, vilket skulle vara förödande för hela regionen och minska dess i dag goda attraktionskraft. Att företagare väljer att flytta sina verksamheter till mer gynnsamma områden, med en ökad arbetslöshet och med minskade skatteintäkter som resultat, är en alternativ utveckling som i så fall också drabbar kommunernas ekonomi.

Flera företrädare för regeringen har uttalat sig positivt om stöd till flygplatser, och eftersom det är regeringens rekommendationer som är huvudanledningen till företagets obestånd kan man förvänta sig att regeringen ska agera. Fagra löften och vackra ord från regeringen kommer dock inte att rädda Ängelholm Helsingborg flygplats oavsett hur vackert och ofta de framförs. Det som möjligen kan rädda flygplatsens verksamhet nu är pengar på kontot, vilket också är det som efterfrågats och som regeringen gett antydningar om att vilja åstadkomma. 

Jag vill därför fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder vidtar ministern för att konkret säkerställa överlevnaden för Ängelholms flygplats?