Fråga 2019/20:1319 Företagens regelbörda

av Tobias Andersson (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Den ekonomiska kris som uppstått i smittans spår är förödande, inte minst för många företagare. Behovet av åtgärder och stöd för näringslivet från staten har varit och är stort. Regeringen har kommit med flera åtgärdspaket som initialt lindrat problemen. Dock har motsvarande krispaket i flertalet jämförbara länder varit avsevärt större än de svenska relativt sett.

Nyligen publicerade Näringslivets Regelnämnd, NNR, sin årliga undersökning gällande företagens kostnader för regler och byråkrati. Notan för att följa regler och byråkrati blir allt högre. Andelen företagare som anser att det blivit värre ökar återigen efter förra årets rekordsiffror. Förra året ansåg rekordmånga företagare, 37 procent, att regelkrånglet förvärrats. I år är ökningen lindrigare, 15 procent. Med ökad regelbörda följer ökade kostnader. Tillväxtverket har tidigare uppskattat att företagens administrativa kostnader sedan 2013 ökat i genomsnitt med 1,2 miljarder kronor per år.

Tyvärr påminner undersökningen från NNR oss om vad vi redan vet, att Sverige i dag aktivt begränsar tillväxtpotentialen i våra företag. Genom att se över redan existerande regelkrångel och åtgärda det samtidigt som vi säkerställer att ytterligare regelförbättringar görs kan vi på riktigt skapa goda förutsättningar för svenskt näringsliv att konkurrera på mer lika villkor globalt.

Mot bakgrund av att världen befinner sig i en djup humanitär och ekonomisk kris är regelförenklingar för näringslivet inte det enda som krävs för stärkt konkurrenskraft, men det är definitivt ett viktigt förbättringsområde.

Det är bra att regeringen har initierat ett arbete på området genom den så kallade förenklingsresan, men hittills har det inte resulterat i någonting konkret. Den 9 mars svarade näringsminister Ibrahim Baylan följande på en fråga om regeringens arbete med regelförenkling:

”Tillväxtverket kommer att bidra med en sammanställning och analys av förslagen från företagen samt lämna förslag på förenklingar baserat på ett urval av dessa.”

Mot bakgrund av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder ämnar ministern och regeringen vidta för att skynda på regelförenklingsarbetet, och vilka konkreta förslag verkar ministern för på området?