Fråga 2019/20:1316 Stöd till företagare efter coronakrisen

av Angelica Lundberg (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Vi befinner oss just nu mitt uppe i en pandemi som drabbar hela världen. Det som händer nu liknar inget vi tidigare varit med om, och det kan kanske vara svårt att just nu se slutet på denna mardröm. Men vi vet också att vi till slut kommer att sätta igång Sverige på riktigt igen.

En stor andel företag kommer då att ha gått i konkurs, och många företagare kommer att ha tvingats se sina livsverk slås i spillror. Enligt siffror från SCB uppgick det totala antalet konkurser i april till 2 092 stycken. Det är fyra gånger så många som under en vanlig månad de senaste 20 åren och 214 procent fler än i april i fjol. Det är rimligt att anta att fler tyvärr kommer att drabbas innan coronakrisen är över. Att då som företagare helt starta om från noll kan säkert kännas tufft, inte minst för många småföretag och familjeföretag som ofta har lagt ned hela sin själ i verksamheten.

Dock behöver Sverige företagen, och därför krävs gemensamma initiativ över blockgränserna för en återhämtningsstrategi. Det är viktigt att uppmuntra seriösa företagare med bra affärsidéer som tvingats lägga ned sitt tidigare livskraftiga företag på grund av coronakrisen att starta igen. Ett återstartsbidrag där staten bidrar med kapital till de som tidigare ingått i en styrelse i ett aktiebolag eller haft enskild firma eller handelsbolag är en väg för att stimulera bolagstillväxt så att nya verksamheter växer fram och bidrar till att få landet på fötter igen. En annan väg är skattelättnader eller lättnader i arbetsgivaravgifter. 

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vad har ministern och regeringen för strategi för att få igång företagandet efter corona och för att stödja företagare som på grund av krisen tvingats i konkurs eller att lägga ned sin verksamhet?