Fråga 2019/20:1310 Mun- och andningsskydd

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den 15 april kom det så kallade svaret från socialminister Lena Hallengren på två skriftliga frågor (1158 och 1162) av undertecknad och av Mats Nordberg (SD). Av svaret att döma har ministern inte lagt något större engagemang i att besvara ledamot Nordbergs fråga, och frågan om regeringen bett om hjälp för att få bristvaror utomlands besvarades över huvud taget inte. Det finns således bara en tolkning: Nej, regeringen har inte bett om utländsk hjälp, trots stor brist på andningsskydd, handsprit, skyddskläder, visir och andra resurser.

Vidare präglas de svar som ministern ger på olika skriftliga frågor av att ansvaret hänskjuts till berörda myndigheter, trots att det huvudsakliga ansvaret för de beslut som fattas ligger hos regeringen. Beträffande andnings- och ansiktsskydd finns här inget undantag. I svaret från den 15 april avslutade ministern med följande text: ”Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen lämnar råd som utgår från forskning och vetenskapliga bedömningar och för närvarande saknas rekommendationer om allmän användning av munskydd eller utandningsskydd.”

Det är naturligtvis bra om politiken utgår ifrån expertisen. Problemet i denna kris är dock att politiken nästan uteslutande har utgått från vad en minoritet av expertisen säger, närmare bestämt den minoritet som tycks ha en dominerande ställning på landets myndigheter, främst Folkhälsomyndigheten. Det är samma minoritet som återkommande ertappas med att ha fel i sina bedömningar rörande SARS-CoV-2 men ändå åtnjuter regeringens fulla förtroende.

Det sprids kontinuerligt myter från såväl myndigheter och politiker som olika tyckare att mun- eller andningsskydd inte skulle hjälpa för att minska smittspridningen – detta trots att det är vetenskapligt klarlagt att till och med de allra enklaste munskydden hjälper.

När regeringsföreträdare återkommande talar om att förhindra desinformation blir det därför extra beklämmande när man är en del av den hälsoskadliga desinformationen som sprids. Det handlar om desinformation som bokstavligt talat kan vara dödlig. Det finns åtskilliga exempel där man till och med avråder från allmänt bruk av skyddsutrustning inom äldrevården.

Eftersom vetenskapen är tydlig beträffande vikten av mun- och andningsskydd för att förhindra smittspridning bör det rimligtvis snarare uppmuntras. Mot bakgrund av den extremt höga smittsamheten av detta virus önskar jag att socialminister Lena Hallengren svarar på följande fråga:

 

Hur kommer det sig att regeringen fortfarande inte rekommenderar eller rent av tvingar människor att använda mun- och andningsskydd?