Fråga 2019/20:1297 Ordningsvakter i stadsparker och på badplatser

av Ingemar Kihlström (KD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Tryggheten är och fortsätter vara en av de mest prioriterade frågorna runt om i landets kommuner. Flera av dem, speciellt storstäderna, använder sig av kommunala ordningsvakter för att avlasta de lokala polisregionerna och säkerställa att brott mot lokala ordningsstadgor beivras.

Enligt lagen om ordningsvakter kan tillstånd sökas, så kallade förordnandeområden, där vakterna får verka med vissa polisiära befogenheter. Dessa tillstånd utfärdas där ett väsentligt behov finns ur allmän synpunkt, ett så kallat paragraf 3-område. Dessutom finns möjlighet att använda ordningsvakter i enlighet med paragraf 2 på: ”bad- eller campingplatser och lokaler eller platser för idrott, friluftsliv, spel, lek, förströelse eller liknande som allmänheten har tillträde till”. Särskilt sommartid har detta öppnat upp för patrullering på badplatser, parker och idrottsplatser, dock utan konkreta besked om dess laglighet.

Vi välkomnar den utredning som tillsattes i november i fjol med uppgift att se över och modernisera den förlegade lagstiftningen som tillkom för drygt 40 år sedan. Förutom att vara anpassad till en tid före polisbristen finns det dessutom mycket utrymme för fritolkning mellan de juridiska enheterna på de sju polisregionerna.

De kommuner som använder sig av kommunala ordningsvakter ansöker om paragraf 3-områden men utnyttjar även paragraf 2 där så bedöms vara tillämpbart. Dessvärre finns det inte alltid klara besked från de juridiska enheterna om vilka platser paragrafen kan tillämpas på. Exempelvis har Stockholms stad under en tvåårsperiod försökt få besked om ifall välbesökta stadsparker bedöms vara tillämpbara för paragraf 2-förordnanden, på samma sätt som stadens bad- och idrottsplatser bedöms vara under sommarhalvåret.

Mot bakgrund av detta, och mot bakgrund av regeringens uttalande att ordningsvakter utgör ett viktigt bidrag i trygghetsarbetet, vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg följande:

 

Avser statsrådet att säkerställa att ordningsvakter kan verka utifrån paragraf 2 i nuvarande LOV-lagstiftning året om i alla stadsparker och på badplatser där friluftsliv, spel, lek, förströelse eller liknande förekommer?