Fråga 2019/20:1285 Anpassning och effektivisering av myndigheternas handläggning

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Coronaviruset har slagit till med full kraft mot Sverige och övriga världen. Verksamheter har gått i konkurs, besöksmål och gränser har stängts. Människor ombeds att inte resa om det inte är absolut nödvändigt. I den här situationen har givetvis bussbolag och i viss mån även åkerier tvingats att ställa av fordon i väntan på en återgång till en mer normal verksamhet.

I den här situationen kan enskilda näringsidkare inte göra mycket annat än att i möjligaste mån dra ned på sina kostnader för att klara ”övervintringen”. Inom transportsektorn är det naturligt att ställa av fordon i väntan på att kunna återstarta verksamheten. Låt mig ta ett exempel ur verkligheten.

Ett bolag har utöver sina godstransporter även införskaffat en buss för att kunna bedriva ”nostalgiresor” till olika event inom och utom Sverige. Tillstånd, trafikansvarig och buss är klara inför säsongen 2020, men så inträffar just det som lamslår hela världen och i synnerhet resandet. Gränser stängs, besöksmål stängs och myndigheternas uppmaning är tydlig – undvik onödiga resor. För bolaget med den nyligen startade verksamheten med bussresor blir det av naturliga skäl inga resor under hela 2020; verksamheten läggs på is. Bussen förblir avställd i väntan på 2021, och det är något som bolaget tagit höjd för.

Då inträffar det märkliga att Transportstyrelsen avser att dra in bolagets trafiktillstånd. Inte på grund av misskötsel eller ekonomiska problem utan för att bussen är avställd. Orsaken till avställningen är välkänd, men av någon anledning tar inte Transportstyrelsen hänsyn till rådande situation utan lämnar ett beslut om att tidsfristen upphör den 23 oktober 2020.

Transportstyrelsens beslut är minst sagt anmärkningsvärt och visar på bristande förståelse för de företag som drabbas av pågående pandemi och myndigheters råd till allmänheten. Det vore önskvärt om Transportstyrelsen, åtminstone efter en kontakt med företag i liknande situation, kan medge en tidsfrist till åtminstone nästa sommarsäsong. Ingen kan i dagsläget förutse hur långvarig den här krisen blir och när verksamheter återigen kan öppna upp. Många företag befinner sig i liknande situation och har ställt av sina fordon. Det ska väl ändå inte vara nödvändigt för företag att ”ställa på” fordon av rent administrativa skäl för att få behålla sitt trafiktillstånd? Hanteringen kräver dessutom onödig administration hos Transportstyrelsen och är resurskrävande för företagen. Resurser som bättre kan nyttjas för att bedriva just företagande. 

Med anledning av texten här ovan vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att förenkla och effektivisera myndigheternas handläggning under rådande pandemi?