Fråga 2019/20:1281 Försenade verktyg för att kartlägga smittspridning

av Alexandra Anstrell (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Flera länder började tidigt använda sig av digitala lösningar som webbformulär och appar för att kartlägga smittspridningen av coronaviruset. Tanken på att även Sverige skulle kunna använda dessa metoder väcktes i slutet av mars. Den 27 mars meddelade statsepidemiolog Anders Tegnell att ett samarbete om att ta fram ett webbformulär och en app hade inletts med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). 

Antagandet var att det inom en vecka till tio dagar skulle kunna finnas en lösning på plats för att kunna kartlägga smittspridningen. Nu, en dryg månad senare, finns fortfarande inget fungerande webbformulär eller någon app som går att använda. Dessutom har det enligt uppgifter i medierna framkommit att en färdigutvecklad app för kartläggning av coronasmitta erbjöds gratis till MSB och Folkhälsomyndigheten redan i slutet av mars. Detta erbjudande ska dock ha avvisats av MSB.

Med anledning av detta skulle jag vilja fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Hur ser statsrådet på det faktum att det fortfarande inte finns någon app för att följa smittspridningen av coronaviruset, och vilka åtgärder har statsrådet och regeringen vidtagit för att få en fungerande lösning på plats?