Fråga 2019/20:1278 De gröna näringarnas ansvar efter skogsbränder

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

En stor del av de skogsvårdsföretag som just nu saknar möjlighet att ta in arbetskraft från tredjeland på grund av Sveriges tolkning av inreseförbudet till EU har ansvar för eftersläckningsarbete vid skogsbränder efter avslutat arbete från räddningstjänsten. Det är en uppgift som enligt lagen om skydd mot olyckor (LSO) åligger markägaren.

Under sommaren 2018 arbetade flera av dessa företag även på uppdrag av räddningstjänsten. Cirka 150 thailändare arbetade exempelvis vid branden i Fågelsjö-Lillåsen. I år kommer dessa 150 personer inte att finnas tillgängliga på grund av den nuvarande pandemin.

Just nu har flera av landets större markägare inte resurser och förmåga att uppfylla det lagen anger, vilket gör att räddningstjänsten enligt LSO kan tvingas att, mot ersättning, utföra det som åligger markägarna. Det innebär i så fall att räddningstjänsten tappar i resurser och kraft att utföra övriga uppgifter.

Med utgångspunkt från ovanstående och de omfattande skogsbränder som varit i landet de senaste åren vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Planerar statsrådet och regeringen att vidta åtgärder för att stärka förmågan att förhindra och motarbeta spridningen av skogsbränder under sommarhalvåret när det nu saknas kapacitet i många skogsbolag att hantera efterarbetet efter en större skogsbrand?