Fråga 2019/20:126 Turkiets militära upprustning mot Rojava

av Lawen Redar (S)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Ett flertal vittnen har angett till världspressen att de amerikanska styrkorna dragit sig tillbaka från posteringarna i nordöstra Syrien, närmare bestämt Tel Abyad och Ein Eissa, måndagen den 7 oktober 2019. Vita huset meddelade kort därefter i ett uttalande att Förenta staternas väpnade styrkor, United States Armed Forces, inte kommer att stödja eller vara involverade i Turkiets långplanerade operation i norra Syrien. Därtill kommer Förenta staterna inte att vara kvar i det utpekade området.

Huruvida oklarheter föreligger vad gäller omfattningen av den planerade turkiska militära operationen eller insikten att den planerade militära operationen riskerar att kollidera med de amerikanskstödda kurderna i kampen mot Islamiska staten kan inte i nuläget klargöras. Men ett fullständigt tillbakadragande av Förenta staternas militära insats i Syrien kommer att äventyra många av de framsteg och landvinningar som har åstadkommits i kampen mot Islamiska staten.

I nuläget har flertalet utrikesministrar i EU uttalat sig i negativa ordalag om Turkiets militära planer i Syrien, så även utrikesminister Ann Linde. Trumpadministrationen har mött intern kritik för att inte agera mot Turkiets militära planer i norra Syrien och således lämna allierade i kampen mot IS.

Min fråga till utrikesminister Ann Linde är:

 

Hur ser Sverige på Turkiets militära offensiv mot Rojava, och hur kan ministern tänka sig att agera med anledning av den uppkomna situationen?