Fråga 2019/20:1250 Stödpaketet till kulturen

av Angelika Bengtsson (SD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Den 20 mars höll kulturminister Amanda Lind och kulturutskottets ordförande Christer Nylander en gemensam presskonferens om ett stödpaket på 1 miljard kronor som ska gå till idrotten och kultursektorn. Där och då kunde varken kulturministern eller kulturutskottets ordförande klargöra vilka myndigheter som skulle fördela pengarna eller hur de ska fördelas. Det enda svaret man fick var att pengar kommer att delas ut.

Över en månad har förlidit sedan presskonferensen. Riksidrottsförbundet (RF) har fått uppdraget att fördela den del av stödpaketet som tillfaller idrottsrörelsen, och RF har även arbetat fram principer för utdelning. Detta tog visserligen längre tid än planerat; först skulle stödet delas ut i april, men vid en senare presskonferens meddelade kulturministern och RF att stödet till idrottsrörelsen kommer till midsommar.

Hur det resterande stödpaketet om 500 miljoner kronor ska fördelas råder det fortfarande oklarhet kring. Det är inte klart vilken myndighet som ska fördela bidragen och vem som ska kunna ta del av dem.

Jag vill ställa följande fråga till kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

När kommer ministern och regeringen att presentera förslag på vem som ska fördela det aviserade stödet till kulturen och vilka som ska kunna ta del av det?