Fråga 2019/20:1247 Trädgårdsnäringens säsongsarbetare

av Magnus Oscarsson (KD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Trädgårds- och skogsnäringen anställer varje år ca 8 000 säsongsarbetare från utlandet där huvuddelen av arbetet involverar skörden av trädgårdsnäringens produkter. Det är arbetsroller som ställer höga krav, såväl på uthållighet som på skicklighet. Att ersätta den utrikes arbetskraften är mycket svårt och riskfyllt för företagarna i branschen. Många av de utrikes säsongsarbetarna rekryteras från Ukraina men stoppas nu på grund av inreseförbudet som senast förlängdes till den 15 maj.

Utifrån EU-kommissionens vägledning för hur inreseförbudet från tredjeländer bör tolkas har inrikesministern uttryckt att säsongsarbetare inom jordbruk som är en sådan viktig kategori som kan anses utgöra nödvändiga funktioner bör undantas från förbudet.

EU-kommissionen beskriver ordagrant att ”säsongsarbetare inom jordbruket utför ofta viktiga uppgifter under skörd, planering och skötsel” och att dessa personer bör behandlas som ”kritiska arbetstagare”.

Läget utifrån denna utgångspunkt borde göra det tämligen klart för gränspolisen att införa särskilda förfaranden så att dessa samhällsviktiga arbetstagare smidigt kan passera gränserna.

Polisen har dock publicerat ett meddelande den 16 april där de kommenterar inreseförbudet och undantag från det. Här uttrycker man att ”utlänningar som ska jobba inom livsmedelsproduktion inom lantbruket har bedömts att i vissa fall kunna falla in under undantaget för samhällsviktig funktion och kan tillåtas resa in i Sverige om de kan styrka syftet med resan, till exempel med arbetstillstånd”. Polismyndigheten tillägger dock att undantaget inte gäller för utlänningar som ska jobba med till exempel skogsbruk eller trädgårdsarbete då man menar att det inte handlar om livsmedelsproduktion.

För de som verkar i Sveriges trädgårdsnäring, som sysslar med jordgubbsodling, tomatodling, odling av gurkor i växthus, äppelodling och så vidare, skapar polisens besked endast osäkerhet. De vet inte nu om deras säsongsarbetare kommer att kunna ha giltiga arbetstillstånd då deras livsmedelsproducerande arbete är just trädgårdsarbete. Det behövs ett tydligt och snabbt besked i detta.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Hur tänker statsrådet komma till rätta med den osäkerhet som råder kring vilka säsongsarbetare inom jordbruket som kan få inresetillstånd?