Fråga 2019/20:1241 Buffertkrav på svenska företag

av Lars Beckman (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I en uppmärksammad intervju i Dagens industri anser finansmarknadsministern att svenska företag har för låg buffert för att klara ekonomiska kriser. I intervjun signalerade statsrådet att regeringen avser att överväga att införa generella buffertkrav på näringslivet. I artikeln säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att han förvånas över den svaga motståndskraften i många företag och öppnar nu för generella buffertkrav i näringslivet. ”Man måste kunna klara av olika typer av samhällskriser”, säger han till Dagens industri.

I artikeln säger finansmarknadsministern vidare:

”Jag kan konstatera att vi har haft ett annat sätt att se på de finansiella företagen, där vi sedan finanskrisen har jobbat väldigt hårt med att ställa krav, och bankerna har varit tvungna att uppfylla ganska tuffa villkor. Där kan vi också se att det varit väldigt nyttigt och gör att bankerna klarar den här påfrestningen på ett helt annat sätt än de skulle ha gjort annars. Jag tror att den diskussionen behöver vi nog ha vad gäller den reala ekonomin också – vilka krav kan vi ställa på företag att de faktiskt måste klara av sättningar”.

Upprördheten efter uttalandet har varit stor bland många av Sveriges företagare eftersom man inte alls känner igen sig i statsrådets verklighetsbeskrivning. 

Med anledning av uttalandet från finansmarknadsministern är det många som är intresserade av på vilket sätt restauranger, taxibolag, flygbolag, hotell eller industriföretag ska ges förutsättningar av regeringen för att bygga upp en buffert och hur det ska gå till.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att ställa krav på att företag ska ha en buffert?