Fråga 2019/20:1239 Ekonomisk hjälp till Sveriges flygplatser

av Åsa Coenraads (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Sveriges regionala flygplatser såväl som Swedavias flygplatser har en omfattande verksamhet även om majoriteten av den svenska flygflottan i dag står på marken. Verksamheten på flygplatserna ska fungera precis som vanligt för flygledning och för brand- och säkerhetspersonal. Personalen gör ett viktigt arbete även utan den reguljära trafiken för att kunna transportera coronapatienter med ambulansflyg och utföra försvarsmaktens flygningar.

Västerås flygplats är en av de regionala flygplatser som trots stora kostnader håller arbetet uppe för att rädda liv och hålla Sverige fungerade även under en kristid.

De ekonomiska riskerna för flygplatserna är höga när intäkterna från flygbolagen uteblir. Pågår coronapandemin länge riskerar flera flygplatser att gå i konkurs och kan då inte utföra sitt arbete under framtida kriser där ambulans- och brandflyg kommer att spela en stor roll.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är:

 

Avser ministern att vidta ytterligare åtgärder för att hjälpa Sveriges alla flygplatser ekonomiskt under coronapandemin?