Fråga 2019/20:1238 Vattenfalls prissänkningar

av Lars Beckman (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

I ett svar på en tidigare skriftlig fråga av mig om statliga bolags agerande under coronakrisen svarar näringsministern följande:

"Lars Beckman har frågat mig om jag kan förtydliga om statliga bolag bär ett särskilt ansvar för den omställning och kris som råder i svenskt näringsliv nu och om ett sådant ansvar finns, om jag avser att ta några initiativ för att statliga bolag ska agera än mer ansvarsfullt och transparent för att värna företagsamheten och ett välmående näringsliv i Sverige. Jag har fullt förtroende för att styrelser och ledningar i de statligt ägda bolagen hanterar detta på ett professionellt och korrekt sätt."

Det statliga företaget Vattenfall har i ett skriftligt brev erbjudit sina leverantörer att sänka priset med 20 procent. Detta i en bransch som arbetar med en marginal på 10 procent. För att kunna sänka priset skulle alltså lönerna i företagen behöva sänkas i motsvarande grad eller så ska företaget spara in pengar på något annat sätt, vilket torde vara mycket svårt.

En företagare vars företag drar kraftledningar åt det statliga bolaget säger i tidningen Ljusnan:

”De flesta företag i vår bransch har en vinstmarginal på 10 procent. Att sänka med 20 procent innebär att vi skulle gå back på varje timme vi jobbar.”

Från samma artikel:

”Det känns som lite fel tid att göra det här när de flesta branscher redan går på knäna, säger en man som driver en elfirma i södra Hälsingland. Av rädsla för att missgynnas i framtida upphandlingar vill han inte gå ut med sitt namn. Men han förklarar att hans företag inte skulle överleva under de villkor Vattenfall nu vill få igenom.”

Mot bakgrund av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Anser ministern att det statliga företaget Vattenfall agerar ansvarsfullt mot sina underleverantörer under den här krisen, och kvarstår näringsministerns förtroende för bolagets ledning och styrelse?