Fråga 2019/20:1234 Utkörning av mat

av Lars Beckman (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I ett skriftligt svar på en fråga från mig om trafiktillstånd för restauranger att köra ut mat skriver ministern följande:

”Företag som yrkesmässigt transporterar gods med motorfordon eller fordonskombinationer för annans räkning måste ha tillstånd. Att transportera gods för egen räkning, i detta fall mat, omfattas däremot inte av tillståndskrav. Därför ser jag inget behov av att vidta någon åtgärd med anledning av den fråga Lars Beckman ställer.”

I ett svar på en liknande fråga har Transportstyrelsen gett följande information:

”Om betalning eller annan ersättning inte utgår för transporten så är det inte yrkesmässigt. Tillstånd behövs för yrkesmässiga transporter på väg. Om det krävs tillstånd för att leverera sålda varor till kund vet vi inte på grund av att rättsfall saknas. Frågan avgörs av allmän domstol (tingsrätt) i ett ärende där någon är misstänkt för olaga yrkesmässig trafik. Det har inte kommit något sådant rättsfall ännu.”

För att undanröja eventuella frågetecken om gällande lagstiftning skulle regeringen kunna fatta ett tydligt beslut om att tillstånd under rådande coronakris inte ska krävas för att transportera mat kommersiellt.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Är ministern beredd att ta några initiativ eller vidta andra åtgärder för att underlätta för restauranger under pågående kris?