Fråga 2019/20:1232 Nekad hyresnedsättning

av Lars Hjälmered (M)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Coronakrisen slår hårt mot ekonomin, och många företag ser i dag sina intäkter sjunka snabbt till följd av en minskad efterfrågan på varor och tjänster.

Det innebär att livskraftiga företag står kvar med höga kostnader för personal men också för hyror. Regeringen har utlovat stöd för hyresreduktion, där fastighetsägare och staten ska dela på kostnaderna för att underlätta för företagen att övervintra krisen.

Däremot har fastighetsägare inte någon skyldighet att tillfälligt sänka hyrorna, och det har inkommit vittnesmål om att det i framför allt storstäderna går mycket trögare för företagen att få hyresrabatten. Detta kan bero på att staten inte tydligt visat sitt ansvarstagande för att rädda företagen. I regeringens förslag kan kompensation ges med maximalt 50 procent av den nedsatta fasta hyran, dock maximalt 25 procent av den ursprungliga fasta hyran. Moderaternas förslag går däremot längre: staten skulle ta halva hyreskostnaden under april och maj. För varje krona hyresvärden sänker hyran ger staten 2 kronor – upp till 50 procent av hyreskostnaden. Moderaternas förslag skulle ge ett större incitament för fastighetsägarna att faktiskt sänka hyran. 

Det här är väldigt alvarligt; näringslivet i våra storstäder är av stor betydelse för vårt välstånd och bidrar med hundratusentals jobb. Om i dag livskraftiga företag tvingas i konkurs på grund av nekad hyresnedsättning kommer den ekonomiska krisen och arbetslösheten att förvärras avsevärt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att fler företag ska få rätt till hyresrabatt, och finns det exempelvis andra modeller som skulle vara möjliga att testa för att förbättra nuvarande system?