Fråga 2019/20:1229 Indraget bidrag för bredbandsutbyggnad

av Anders Hansson (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

På skärtorsdagen fattade Jordbruksverket ett beslut om att ändra i hur bidragen i det så kallade landsbygdsprogrammet ska användas. Av de EU-pengar som Jordbruksverket får att fördela var tanken att 200 miljoner kronor skulle gå till bredbandsstöd.

I stället har Jordbruksverket beslutat om att pengarna behövs till miljöersättning för betesmarker och slåtterängar samt ersättning för ekologisk produktion. Inte heller de eventuella stödpengar som gått ut men inte använts kommer att läggas på bredbandsstöd i år.

Samtidigt är det fler än någonsin som både studerar och arbetar hemifrån, och de effekter som coronaviruset får på samhället kommer att innebära att vi förmodligen kommer se en alltmer digital arbetsmarknad. Framför allt kommer det att vara viktigt för nya företag och för företag som bygger ut sin digitala verksamhet att de har tillgång till fungerande digital infrastruktur, även utanför storstadsområdena.

För att ändra i anslagen som Jordbruksverket nu vill göra så krävs det däremot ett regeringsbeslut. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Avser statsrådet att skjuta till ytterligare pengar för bredbandsutbyggnad för att kompensera för de stöd som nu dras in?