Fråga 2019/20:1225 Utvidgad smittbärarpenning för transplanterade

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Genom ett utskottsinitiativ från Moderaterna har riksdagen röstat igenom ett tillkännagivande om att regeringen ska utreda vilka grupper i arbetsför ålder som riskerar att bli särskilt sjuka i covid-19. Detta för att klarlägga vilka grupper som ska komma att omfattas av en utvidgad smittbärarpenning. Regeringen gav i sin tur uppdraget till Socialstyrelsen, som överlämnade sin rapport till regeringen den 17 april.

Socialstyrelsen identifierar totalt åtta grupper som löper förhöjd risk att drabbas av allvarlig sjukdomsutveckling vid covid-19.

En grupp som inte omnämns i Socialstyrelsens rapport som riskgrupp är gruppen transplanterade. Patienter som lever med transplanterade organ har kraftigt nedsatt immunförsvar, och de är utbildade att försöka undvika virus och smitta då detta kan leda till mycket stora och negativa effekter på patienternas hälsa. En allvarlig infektion kan i värsta fall leda till att kroppen stöter bort transplanterade organ.

I sammanhanget kan nämnas att exempelvis våra grannländer Norge, Finland och Danmark har identifierat transplanterade som en riskgrupp.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka initiativ avser ministern att vidta för att säkerställa att också transplanterade kommer att bedömas utgöra en riskgrupp och därmed omfattas av utvidgad smittbärarpenning?