Fråga 2019/20:1217 Konsumentskydd för flygresenärer under coronakrisen

av Robert Hannah (L)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Företag har det svårt i dag, särskilt inom resebranschen. Men konsumentregler ska gälla oavsett. Det är under kriser som konsumentskyddet i lagar och regelverk ställs på sin spets.

Liberalerna har varit med och bidragit med 5 miljarder i garantier till flygbolagen och tagit löneansvar med upp till 80 procent genom permitteringar. Det är därför inte rimligt att företag, särskilt inte inom flygbranschen, som får ett stort ekonomiskt stöd av staten inte ger rätt information till kunder som har bokat och betalat för biljetter. Många kunder har dessutom själva tagit en ekonomisk smäll på grund av coronakrisen.

Såväl EU-lag som svensk lag är tydlig: Ställer bolaget in ett flyg har kunden rätt till återbetalning. Det är därför inte rimligt att företag endast marknadsför vouchers, poäng eller liknande som ersättning för inställda flyg eller att man uppmanar kunder att avboka sina flyg, något som gör att de inte behöver erbjuda återbetalning.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Vad gör statsrådet och regeringen för att företag som får stöd av regeringen under coronakrisen ska informera kunder om deras rättigheter, särskilt rätten till återbetalning vid inställda resor, på ett korrekt sätt?