Fråga 2019/20:1193 Marktjänstföretag och statliga kreditgarantier

av Magnus Jacobsson (KD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Coronapandemin har slagit oerhört hårt mot flyget. I dag saknas kommersiella förutsättningar för reguljär flygtrafik, vilket drabbar företagen inom flygbranschen.

Marktjänstbolag som dagligdags sköter passagerarhantering, lastning och lossning av flygplan och ser till att bagage och gods kommer fram på flygplatserna är särskilt utsatta. Flygtrafiken är i dag reducerad med över 90 procent – på många flygplatser finns ingen flygtrafik alls – och därför står marktjänstföretagen utan intäkter men kvar med sina fasta kostnader.

Flera marktjänstföretag går en svår tid till mötes, och konkurser kan inte uteslutas. Samtidigt kommer verksamheten att behövas för att flygtrafiken ska kunna startas upp igen efter pandemin. Marktjänstföretag är en personalintensiv verksamhet som ger många, särskilt unga personer, sysselsättning inom transportnäringen. Men flygplatsverksamhet är även en mycket reglerad industri vilket gör att det är svårt och kostsamt att starta upp nya marktjänstföretag.

Utan marktjänstföretag stannar flyget och det kommer ta lång tid att starta upp transporterna igen om företagen går i konkurs. Vi måste därför rädda marktjänstföretagen under den kris som råder.

Regeringen har föreslagit, och riksdagen beslutat, att ett statligt garantiprogram för flygföretag ska inrättas. Syftet är enligt regeringen (prop. 2019/20:136) att skydda i grunden livskraftiga svenska flygföretag från att slås ut till följd av den nu rådande situationen genom att säkra likviditet.

Men det står inte klart om marktjänstföretag omfattas av lånegarantierna.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Tänker ministern ta något initiativ för att andra flygföretag än flygbolag (såsom marktjänstföretag) ska omfattas av de statliga kreditgarantierna?