Fråga 2019/20:1189 Dispens från kravet på träning och tävling hos sportskyttar

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Riksdagen har gjort flera tillkännagivanden i syfte att underlätta för landets jägare och sportskyttar. Fortfarande efter snart ett år så har tydligen inte regeringen ens påbörjat arbetet med dessa.

Ett av förslagen var att se över flerårslicenserna då det utgör en stor arbetsbelastning för polisen med dessa administrativa arbetsuppgifter men också stort krångel för landets sportskyttar, som måste ompröva sina licenser vart femte år.

Ett av kraven vid omprövningen är att man ska kunna visa upp att man har tränat och tävlat tillräckligt mycket, vilket nu i dessa coronatider kan vara mycket svårt att genomföra.

Andra myndigheter har lämnat dispenser på olika regler för att underlätta och undvika smittspridning, och det är ju rimligt att även landets sportskyttar får dispens på kravet om träning och tävling i dessa coronatider.

Landets sportskyttar behöver omgående ett tydligt svar från polisen och regeringen för att inte riskera sina licenser på grund av corona, eftersom man nu inte kan träna och tävla som tidigare.

Sveriges sportskyttar tar sitt ansvar i coronatider, och regeringen borde ta sitt ansvar genom att ta initiativ till dispenser för landets sportskyttar från kravet på träning och tävling för att kunna förnya sina licenser. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet att jobba för att landets sportskyttar ska få dessa tydliga dispenser från träning och tävlingar så att inte coronakrisen riskerar att drabba licensinnehavet för landets sportskyttar?