Fråga 2019/20:1185 Främjande av bilåkande under pandemin

av Markus Wiechel (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Coronakrisen har inneburit ordentliga förändringar för hela vårt samhälle, och många tar sitt ansvar för att bidra till en minskad smittspridning. För att lyckas med detta krävs inte bara en god handhygien och att man stannar hemma vid sjukdomssymtom; det handlar även om att minska trängseln och sociala kontaktytor så gott det går. Samtidigt har de flesta ett jobb att gå till eller andra viktiga åtaganden. För dessa människor och då inte minst för dem med samhällskritiska funktioner bör politiken göra vad som går att göra för att underlätta vardagen. Att friska personer med nyckelfunktioner inom vård, skola och omsorg håller sig ifrån smittade räddar helt enkelt liv, direkt eller indirekt.

Flera röster – SD, M, L och lokalt i Stockholm även MP – har på senare tid lyft frågan om att slopa trängselskatter under coronakrisen. Detta för att minska trängseln i kollektivtrafiken och stimulera människor till att resa i mindre grupper eller helt ensamma. Vidare finns det arbetsplatser, som exempelvis Danderyds sjukhus, där vårdpersonal slipper betala parkeringsavgifter för att de av hälsoskäl ska välja bilen.

Mot bakgrund av ovanstående önskas finansminister Magdalena Andersson svara på följande fråga:

 

Avser ministern att verka för slopandet av trängselskatter eller på annat sätt stimulera bilåkandet för vanligt folk eller för personer med särskilt samhällsviktiga funktioner?