Fråga 2019/20:1184 Staten som god fastighetsägare under coronakrisen

av Johan Hultberg (M)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Den pågående coronakrisen får oerhörda ekonomiska konsekvenser. Vi ser nya dystra rekord vad gäller varsel och konkurser. Bara i undertecknads hemlän, Västra Götaland, varslades under mars månad 7 000 personer, och tempot i nedgången tycks inte bromsa in utan tvärtom öka. För mig och Moderaterna är det uppenbart att de åtgärder som regeringen hittills har vidtagit för att dämpa krisens effekter har varit otillräckliga och många gånger dessutom för krångliga. 

För att undvika massarbetslöshet och för att rädda i grunden livskraftiga företag från konkurs har vi moderater lagt förslag om helt slopade arbetsgivaravgifter i april och maj, om korttidspermittering på heltid samt att staten ska gå in och betala fasta kostnader för företag med stora inkomsttapp orsakade av coronakrisen. 

Regeringen behöver lyssna på kritiken från inte bara oss moderater utan också näringslivets organisationer och de fackliga organisationerna, som uppmanar regeringen att göra mer och snabbare. Men regeringen behöver också säkerställa att redan beslutade åtgärder får avsedd effekt. I regeringens extra ändringsbudget avsattes 5 miljarder för stöd till sänkta hyror för utsatta branscher, såsom sällanköpshandeln samt hotell- och restaurangbranschen. Genom stödet kan den fastighetsägare som sänkt den fasta hyran få kompensation för en del av nedsättningen. 

Jag tycker det är viktigt att staten som stor fastighetsägare och hyresvärd agerar som ett gott föredöme under denna svåra kris. Jernhuset och andra statliga hyresvärdar behöver agera snabbt och försöka ge hårt drabbade hyresgäster sänkta hyror. Tyvärr kommer signaler om att de statliga hyresvärdarna tvärtom är långsamma och inte alls särskilt medgörliga. Det gör mig bekymrad. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Per Bolund följande:

 

Tänker statsrådet vidta några åtgärder för att statliga fastighetsägare ska göra allt vad de kan för att hjälpa branscher och hyresgäster som drabbats hårt av pågående coronakris?