Fråga 2019/20:1183 Flexiblare förmånsbeskattning i händelse av kris

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

När skogsbränderna år 2018 rasade i Västmanland under sommaren var det många brandmän och hjälparbetare som lämnade sina semestrar och ordinarie brandstationer för att hjälpa till. Under arbetet fick de provisoriskt boende och mat för att kunna vara iväg och göra dessa insatser. De hyllas för att de fanns där och tog sig an uppgifter utöver det vanliga.

Inom sjukvården sliter nu personalen långa och tunga pass i ett extremt läge med covid-19-patienter. Utöver det hanterar sjukvården även det normala flödet av patienter. För att underlätta för sjukvårdspersonalen och visa sin uppskattning för deras arbete erbjuder man dem gratis parkering.

I båda de här olika beskrivningarna kommer Skatteverkets regler om förmånsbeskattning på tal. Dels för det provisoriska boendet och den mat som delades ut under insatsen inom skogsbranden och dels för gratis parkering inom sjukvården. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Är ministern beredd att ta initiativ för att lagstiftningen om förmånsbeskattning ska få en skrivning som gör att Skatteverket kan agera flexibelt och temporärt vid händelser utöver det normala?