Fråga 2019/20:1162 Materialstöd till Sverige

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Trots att Sverigedemokraterna år efter år lyft upp behovet av en stärkt beredskap i samhället i fall då vi hamnar i kris har detta helt negligerats av sittande regeringar. Till följd av det har vi under pågående kris sett hur Sverige haft en urusel beredskap, varför också människor riskerar liv och hälsa helt i onödan.

Människor som själva arbetar inom vården har tvingats köpa in skyddsutrustning till sig själva då den de fått inte räckt till, och vi ser hur ett antal vårdarbetare också insjuknat (vissa allvarligt) i covid-19. Att så sker i välfärdsstaten Sverige 2020 kan inte betraktas som något annat än ett enormt svek – främst mot de äldre, men även mot andra riskgrupper och mot vårdpersonalen.

Mitt under denna kris har vi även sett hjältar runt om i landet, som bistått det offentliga med skyddsutrustning, hemkörning av mat till behövande eller kanske extra händer inom vården. I Svenska Dagbladet kan vi även läsa om en läkare som vädjat i en grupp för svenskkineser om mer utrustning till vården. Detta gjorde hon i strid med de regler som finns, men med tre kollegor som kämpade för sitt liv i åtanke såg hon detta som den enda möjligheten. Svar fick hon, och plötsligt skickades stora lass skyddsutrustning. Även denna läkare är en hjälte. Hon och alla andra hjältar under denna pandemi förtjänar ett enormt tack för sin insats, som faktiskt innebär att fler liv kan räddas.

I andra länder har man också haft brist på viss utrustning inom vården, varför de har vädjat om och dessutom har fått hjälp utifrån.

Mot bakgrund av detta önskas socialminister Lena Hallengren svara på följande fråga:

 

Har ministern bett om hjälp eller avser att be om hjälp från utlandet för att Sverige ska få den utrustning vi är i behov av inom vården?