Fråga 2019/20:1161 Byråkrati under kristider

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Många av oss har under pågående pandemi slitit vårt hår till följd av att Sverige haft en urusel beredskap, varför också människor riskerar liv och hälsa helt i onödan. Mitt under denna kris har vi även sett hjältar runt om i landet, som bistått det offentliga med skyddsutrustning, hemkörning av mat till behövande eller kanske extra händer inom vården. Alla dessa människor förtjänar ett enormt tack för sin insats, som faktiskt innebär att fler liv kan räddas.

Uppoffringar från det civila till trots står det offentliga inför andra onödiga problem. All offentlig verksamhet är nämligen vanligtvis omgärdad av stränga upphandlingsregler och annan form av byråkrati. I Svenska Dagbladet kunde vi läsa om mejl till tidningens medarbetare från frustrerade företagare. Företagarna hade försökt erbjuda såväl Socialstyrelsen som Region Stockholm sin hjälp i form av bland annat välbehövda skyddsoveraller och hundratusentals andningsmasker. Dock förgäves – byråkratin satte stopp.

I Svenska Dagbladets artikel om detta hänvisas läsaren till Hans Rutberg, som är professor i patientsäkerhet. Han brukar nämligen under sina föreläsningar visa upp en kanelbulle för att visa vilken apparat det är att bara köpa in lite fika. Det krävs 33 små delsteg, från den detaljerade beställningsblanketten till ankomstregistreringen och attesteringen.

Det är förståeligt att det finns ett behov av byråkrati i samhället, för att saker ska gå rätt till och för att verksamheter ska fungera bra i övrigt. I krislägen kan en alltför omfattande byråkrati dock vara förödande.

Mot bakgrund av detta önskas statsrådet Lena Micko svara på följande fråga:

 

Kan vi förvänta oss att ststsrådet verkar för att luckra upp byråkratin inom samhällsviktiga funktioner under kristider, eller avser statsrådet att på annat sätt underlätta för det offentliga att effektivisera sin verksamhet?