Fråga 2019/20:1154 Lättnader för biltrafiken under krisen

av Niklas Wykman (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Folkhälsomyndigheten uppmanar människor att undvika kollektivtrafiken och se till att antalet resenärer begränsas i fordonen. Personer över 70 år och de som tillhör andra riskgrupper ska enligt myndigheten helt undvika att åka med kollektivtrafik.

Myndigheternas rekommendationer förändrar förutsättningarna för människor att kunna transportera sig. I Stockholm och Göteborg pendlar många varje dag, och även under kraftigt förändrade förutsättningar behöver samhället se till att det fortsatt fungerar att pendla. Syftet med trängselskatten är att begränsa bilåkandet i Stockholm och Göteborg – att få människor att välja kollektivtrafik framför biltrafik. Nu när myndigheter tillfälligt råder människor att välja bort kollektivtrafiken förlorar trängselskatten ett av sina syften. I rådande läge är det högst tveksamt om det är ändamålsenligt att det offentliga ska tjäna pengar på att driva människor från bilåkande till att använda sig av kollektivtrafik.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson följande:

 

Är ministern beredd att pausa trängselskatten i Stockholm och Göteborg under krisen och låta staten kompensera den del av infrastruktursatsningar som finansieras med intäkter från trängselskatten?