Fråga 2019/20:1149 Straffskärpningsgrund för brottslingar som utnyttjar coronakrisen

av Johan Pehrson (L)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I coronakrisens spår finns det risk för att viss brottslighet ökar. Personer som är särskilt utsatta, till exempel äldre, kan komma att utsättas för bedrägerier, id-kapningar och avkrävande av inloggningsuppgifter och lösenord. Det kan även gälla inbrott i bostäder som innehavarna inte kan besöka på grund av restriktioner i samhället. Också ocker och annan ekonomisk brottslig verksamhet kan följa i spåren av en kris. Uppgifter om att sådan brottslighet dyker upp rapporteras nu från flera håll, inte minst från polisen som varnar för detta.

Polisen har till exempel rapporterat att okända gärningsmän har knackat på hos äldre personer för att tränga sig in och påstå sig vara från sjukvården; de ber att få komma in i bostaden för att testa den boende för coronavirus. Även samhällsinstitutioner kan drabbas, till exempel genom inbrott i sjukvårdens lager för skyddsutrustning.

För att stävja denna brottslighet krävs det breda insatser från polis och åklagarmyndighet, men också att man ser över lagstiftningen. Att i brottsliga syften exploatera de extraordinära förhållanden som råder under allvarliga samhällsstörningar, till exempel epidemier, terrorattacker och naturkatastrofer, måste anses särskilt straffvärt.

Liberalerna anser att det i kap. 29 brottsbalken om straffmätning och påföljdseftergift bör införas en straffskärpningsregel som tar sikte på brott mot det allmänna eller utnyttjandet av personers utsatta läge vid svåra samhällsstörningar.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Är regeringen beredd att vidta åtgärder för en straffskärpningsgrund som innebär skärpta straff för brottslingar som utnyttjar coronakrisen?