Fråga 2019/20:1142 Skyndsamt införande av gårdsförsäljning

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Med anledning av att Systembolaget, som har ensamrätt att sälja alkoholhaltiga drycker, meddelade att de på grund av covid-19 ansåg sig tvungna att stoppa det tillfälliga beställningssortimentet ”lokalt och småskaligt” har närmast ett direkt försäljningsstopp införts för småskaliga producenter av alkoholhaltiga drycker.

Det alternativ som ändå stod till buds för försäljning var både omständligt, tidskrävande och frivilligt för butikerna som det framställdes. Därmed lät Systembolaget, i mina ögon, varje enskilt systembolag fatta ett tufft beslut om vilka som skulle ta in småskaliga producenter eller inte.

Systembolaget centralt drog som tur var tillbaka beslutet om att stoppa försäljningen av specialsortimentet den 25 mars.

Besöksnäringen genomgår just nu en djup kris, och för de svenska företagen, varav dryckesproducenterna är en bransch, innebär det att se sina inkomster drastiskt minska. Restaurangerna har upphört att köpa in drycker med anledning av utebliven efterfrågan. Det gör att det nu är landets privatkonsumenter som upprätthåller inköp från Sveriges små producenter och som de kan förlita sig på via Systembolagets beställningssortiment.

Riksdagen har under lång tid krävt att regeringen ska göra det möjligt för gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker, men regeringen har ännu inte återkommit med beslut. Det senaste beskedet är att utreda frågan på nytt. Nu är det däremot inte läge för ytterligare väntan när landet står inför att företag brett kämpar för sin överlevnad.

I en ekonomi som tvärbromsat behövs handlingskraft för att mildra krisens effekter på alla sätt. Ett av dessa beslut är att regeringen skyndsamt lägger fram förslag på riksdagens bord på hur gårdsförsäljning av alkoholhaltiga produkter kan införas i Sverige.

Med anledning av ovan vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Är ministern beredd att ta initiativ för att skyndsamt få på plats ett införande av gårdsförsäljning i syfte att mildra krisens effekter för dryckesproducenterna?