Fråga 2019/20:1141 Skyddsåtgärder för åkerinäringen

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Den situation vi befinner oss i just nu har vi aldrig tidigare upplevt i modern tid. De ekonomiska effekterna av den pandemi vi drabbats av har vi ännu inte sett de fulla effekterna av. Frågan om otillåtet cabotage har varit uppe till diskussion ett flertal gånger under de senaste åren. Inte minst har frågan om otillåtet cabotage varit föremål för flera riksdagsdebatter. Hur allvarligt den här olagliga verksamheten påverkar de svenska åkerierna är mycket väl känt.

I det läge vi befinner oss just nu är situationen än värre, och den omfattande cabotagetrafiken har lyfts i våra nordiska grannländer. I den situation som nu råder där svenska åkerier tappar transportuppdrag är frågan om att utlösa artikel 10.1 i förordning (EG) nr 1072/2009 relevant.

”Förfarande för skyddsåtgärder

1. Om det uppstår allvarliga störningar på den nationella transportmarknaden inom ett visst geografiskt område på grund av, eller förvärrade av, cabotagetransporter, får varje medlemsstat hänvisa ärendet till kommissionen i syfte att vidta skyddsåtgärder och ska därvid förse kommissionen med nödvändiga uppgifter och underrätta den om de åtgärder som den avser att vidta beträffande transportföretag etablerade i medlemsstaterna.

2. I punkt 1 avses med

allvarliga störningar på den nationella transportmarknaden inom ett visst geografiskt område: uppkomsten av konkreta problem på marknaden, exempelvis att ett allvarligt och potentiellt varaktigt överskott i förhållande till efterfrågan innebär ett hot mot den ekonomiska stabiliteten och överlevnaden för ett väsentligt antal transportföretag,

geografiskt område: ett område som omfattar hela eller en del av en medlemsstats territorium eller som utsträcker sig till hela eller delar av andra medlemsstaters territorium.”

De senaste dagarna har flera svenska åkerier försatts i konkurs, och mycket talar för att det bara är början. Åkerier från låglöneländer har etablerat sig så hårt i de nordiska länderna att de byggt upp en kedja med mobila verkstäder, däckverkstäder och mobila tankstationer. Dessa verksamheter hade inte varit nödvändiga om de följt gällande regelverk om cabotage, det vill säga en tillfällig inrikes transport i ett värdland.

Det finns således starka skäl att motverka det otillåtna cabotaget och under den ekonomiska kris som nu råder utlösa artikel 10.1 i förordning (EG) nr 1072/2009.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser regeringen att begära hos kommissionen att utlösa skyddsåtgärder enligt artikel 10 i förordning (EG) nr 1072/2009 för att skydda den hårt pressade åkerinäringen under rådande ekonomiska kris?