Fråga 2019/20:1136 Granskning av utländska direktinvesteringar

av Arman Teimouri (L)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

En av följderna av coronapandemin är att priserna på svenska bolag fallit rekordsnabbt. Företag som äger och driver kritisk infrastruktur löper risk att falla i händerna på diktaturer om vi inte sätter stopp för utländska direktinvesteringar som hotar rikets säkerhet.

Det har aldrig varit billigare för utländska investerare att köpa svenska bolag. På tio år har kronan tappat drygt 40 procent mot dollarn, och under året har Stockholmsbörsen tappat nästan 30 procent. Kina är ett av de länder som har bedrivit en aggressiv direktinvesteringskampanj i Sverige. I slutet av 2019 publicerade Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) en kartläggning över kinesiska bolagsförvärv i Sverige. 51 svenska bolag, med hundratals dotterbolag, har fått kinesiska staten som huvudägare under 2000-talet.

Frihandel och samarbete behövs än mer nu under kristider. Samtidigt måste vi också se till att Sverige är skyddat mot angrepp utifrån.

Regeringen agerade 2019 i rätt riktning genom att tillsätta en utredning för att ta fram ett system för granskning av utländska direktinvesteringar. Tyvärr är slutdatum för den utredningen i slutet av 2021. Jag är oroad över att insatserna kan komma för sent med tanke på dessa extraordinära tider.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vad ämnar statsrådet göra för att se till att utredningen blir klar tidigare för att skydda Sverige i dessa oroliga tider?