Fråga 2019/20:1135 Skyddsutrustning för medarbetare inom hälso- och sjukvården

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Medarbetarna inom hälso- och sjukvården gör under innevarande coronakris ett fantastiskt arbete. Trycket och påfrestningarna på hälso- och sjukvården är stora. Mycket talar för att det kommer att fortsätta att vara så inom överskådlig framtid.

Medarbetarna inom hälso- och sjukvården riskerar i sitt arbete att smittas av covid-19. För att de ska känna trygghet måste de ha relevant skyddsutrustning. Rekommendationer för skyddsutrustning tas fram av Folkhälsomyndigheten, och de tillämpas lokalt hos kommuner och regioner, i samråd mellan chefer, medarbetare och skyddsombud.

Covid-19 är lika smittsamt i Ystad som i Östersund och i Kiruna. Just hur tillämpningen av rekommendationerna av skyddsutrustningen ser ut lokalt skapar oro hos medarbetarna inom vården. Oron består i att skyddsutrustningen ska ta slut och att det görs eftergifter på säkerheten, framför allt i tider av brist på utrustning. Skyddsnivån för medarbetarna inom hälso- och sjukvården måste vara jämlik över hela landet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

På vilket sätt avser ministern att säkerställa att skyddsnivån för dem som arbetar inom hälso- och sjukvården, på såväl kommunal som regional nivå, är jämlik över hela landet?