Fråga 2019/20:1118 Kompetensförluster under covid-19

av Hans Rothenberg (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Just nu går det ut varsel och nedskärningar i arbetstid på många av landets stora industrier och high-tech-bolag. Många av dem förlitar sig på ingenjörer och forskare som kommer från länder utanför EU. Indien är ett land som varifrån många it-ingenjörer rekryterats. Många av dessa riskerar att hamna i ett limboliknande läge i samband med neddragningarna. Inte för att bolagen inte vill ha dem tillbaka utan för att Migrationsverket inte har andra direktiv än de som rådde före varslen. Arbetar man inte heltid eller når upp till en viss lönenivå så får man inte stanna i Sverige.

Den kunskap och kompetens som dessa högt utbildade personer besitter riskerar att bli föremål för Migrationsverkets strikta tillämpning av regler om inte regeringen ändrar i regelverket. Och detta kommer i sin tur leda till extremt stora problem.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad avser ministern och regeringen att göra för att svenska företag under rådande omständigheter inte ska drabbas av kompetensförluster till följd av Migrationsverkets regelverk?