Fråga 2019/20:1114 Coronavirusets konsekvenser för bilverkstäder

av Lars Beckman (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Inom däckbranschen och då främst inom DRF, Däckspecialisternas Riksförbund, har allt fler av deras medlemmar börjat höra av sig angående att kunder avbokar sina tider. Vi närmar oss skiftessäsongen med stormsteg, och efter den 15 april är det ju förbjudet med dubbdäck.

Redan i dag är det ju en extremt kort period mellan den 31 mars, då man måste ha vinterdäck vid vinterväglag, och den 15 april, då man inte får ha dubbdäck. Både på grund av avvaktande kunder och på grund av risken att vi får coronautbrott på verkstäderna, som då kan komma att tvingas stänga ned under en period, ser man ett behov av att förlänga tiden då man får köra med dubbdäck i minst två veckor. Det finns en överhängande risk att branschen inte kommer att kunna skifta på alla bilar och att de därmed blir olagliga att framföra från och med den 16 april. 

Sett till hela landet står dubbdäcken för ca 60 procent av marknaden. Med 4,5 miljoner bilar i trafik ska i värsta fall över 2 miljoner fordon hinnas på två veckor (ett antal av de 2,7 miljonerna med dubbdäck skiftar förvisso i förtid, men det är också väldigt väderberoende).

Jag vill med anledning av ovanstående fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att underlätta bytet från vinterdäck till sommardäck för att komma till rätta med ovanstående problematik?