Fråga 2019/20:1102 Avgifter för fartyg mellan 5 och 15 meter

av Mikael Larsson (C)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Fartyg mellan 5 och 15 meter är fartyg som ofta finns i skärgården och som kör människor men också transporterar olika typer av gods. Dessa fartyg har tidigare betalat en avgift till Transportstyrelsen på ca 500 kronor.

Transportstyrelsen har sedan cirka ett år tillbaka gjort om sitt system, vilket har inneburit att dessa fartyg fått kraftigt höjda avgifter. Avgifterna som betalas ska bland annat täcka tillsyn, datasystemet Ekan med mera, enligt uppgifter från Transportstyrelsen. Tidigare fanns ca 5 000 fartyg i klassen 5–15 meter registrerade i Ekan, men efter att denna nya avgift införts – samt att man ska göra en otydlig egenkontroll – har antalet registrerade fartyg minskat så att endast 60 procent av de 5 000 fartygen nu är registrerade. Inför år 2021 ser nu Transportstyrelsen över sina avgifter, och i och med att färre fartyg finns registrerade så finns rädslan att avgifterna ska höjas än mer för att Transportstyrelsen då skulle ta in de förlorade intäkter som man skulle fått om samtliga fartyg registrerats. 

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vad avser ministern att göra för att denna typ av fartyg mellan 5 och 15 meter inte ska få kraftigt höjda avgifter inför 2021?