Fråga 2019/20:1098 Solnedgångsklausuler för regelförbättringen

av Tobias Andersson (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Under en längre period har man kunnat ana att den högkonjunktur som rått de senaste åren börjat att avta. I sviterna av coronavirusets utbrott har världsekonomin stresstestats ordentligt. Kinesisk tillverkningsindustri har stängts ned, hela Italien är under karantän och utvecklingen på börserna liknar den under förra finanskrisen.

Denna utveckling riskerar att bli direkt förödande för delar av svenskt näringsliv, och redan nu vittnar vissa sektorer om stora utmaningar.

Givet den nulägesrapporten råder inga tvivel om behovet av att vi från politikens sida gör vårt yttersta för att bistå – och underlätta för – det svenska näringslivet. Det finns akuta åtgärder som behöver vidtas, vilka förhoppningsvis delvis redan har vidtagits när svaret på denna skriftliga fråga kommer.

Det finns dock skäl att ta tillfället i akt och se över vilka åtgärder som på längre sikt kan göra skillnad för det svenska näringslivet. Något som ständigt betungar svenskt näringsliv är onödigt regelkrångel och den administrativa kostnad som det orsakar.

Ett förslag för att i framtiden begränsa risken för att lagar och regler inte fyller sina syften vore att – vid de tillfällen det lämpar sig – nyttja solnedgångsklausuler. Då hade en obligatorisk utvärdering skett, och i de fall som de ursprungliga kriterierna eller syftet inte uppnås skulle den berörda regeln eller lagen avskaffas.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Anser ministern att det är aktuellt att verka för solnedgångsklausuler i framtida lagar och regler, och hur kommer i sådana fall ministern att verka för detta?