Fråga 2019/20:1090 Slotsförordningen

av Åsa Coenraads (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Coronavirusets spridning får redan allvarliga effekter för Sveriges transportnäring. Researrangörernas reserestriktioner och kraftigt minskat resande slår särskilt hårt mot flyget och besöksnäringen. Flera flygbolag tvingas nu till hastiga produktionsneddragningar och åtgärdspaket för att klara krisen.

Flyget är globalt, och mycket av reglerna finns på europeisk och internationell nivå. Reglerna för flygbolagens ankomst- och avgångstider i EU, så kallade slots, regleras genom en EU-förordning. Slots är mycket viktiga för att flygbolagen ska kunna planera sin trafik och behålla de avgångar som de i dagsläget flyger på och för att flygplatserna ska användas så effektivt som möjligt. I kölvattnet av coronaviruset kommer flygbolagen på kort sikt att tvingas dra ned på trafiken.

Flygbolagen riskerar då att inte uppfylla den så kallade 80-20-regeln som bestämmer att ett flygbolag måste flyga på en slot minst 80 procent av tiden för att behålla den till nästa trafiksäsong. Detta gör att flygbolagen i dag tvingas att flyga flygplan som inte är ekonomiskt lönsamma endast för att behålla sina slots. Det skapar onödiga utsläpp och kostar bolagen en massa pengar i onödan.

Flera andra medlemsstater i Europa har begärt att Europeiska kommissionen ska ge undantag från 80-20-regeln, vilket har skett tidigare i samband med kriser av detta slag.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Kommer ministern att lägga ett förslag till Europeiska kommissionen att anpassa slotsförordningen med anledning av coronavirusets spridning i Europa?