Fråga 2019/20:1085 Stopp för överimplementering av EU-direktiv

av Tobias Andersson (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Under en längre period har det kunnat anas att den högkonjunktur som rått de senaste åren börjat avta. I sviterna av coronavirusets utbrott har världsekonomin stresstestats ordentligt. Kinesisk tillverkningsindustri har stängts ned, hela Italien är under karantän och utvecklingen på börserna har stundvis gått att jämföra med utvecklingen under den förra finanskrisen.

Denna utveckling riskerar att bli direkt förödande för delar av svenskt näringsliv, och redan nu vittnas om stora utmaningar inom vissa sektorer.

Givet den nulägesrapporten råder inga tvivel om behovet av att vi från politikens sida gör vårt yttersta för att bistå – och underlätta för – det svenska näringslivet.

Just den ambitionen hade Sveriges riksdag när vi genom betänkande 2018/18:NU7 riktade ett tillkännagivande till regeringen om att regeringen bör verka för att EU-direktiv ska genomföras i nationell rätt på ett sätt som inte missgynnar företagens konkurrenskraft.

Den 10 mars publicerade regeringen skrivelse 2019/20:75, i vilken man redogör för vilka åtgärder regeringen vidtog under 2019 med anledning av riksdagens skrivelser till regeringen. I den nämner regeringen att den nya ordföranden för EU-kommissionen har uttalat sig om överimplementering av EU-direktiv, varpå man sedan uttrycker följande:

”Hur detta initiativ kommer att påverka det nationella implementeringsarbetet behöver först analyseras innan eventuellt behov av ytterligare åtgärder kan identifieras. Ärendet bereds vidare.”

Det är onekligen positivt ifall EU blir bättre på regelförenklingsarbete på olika sätt, även genom att bistå medlemsstater i att undvika överimplementering. Samtidigt menar jag att regeringen behöver göra vad som göras kan för att följa det riktade tillkännagivandets andemening alldeles oavsett eventuella framtida åtgärder från EU.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Kan ministern uppge vilka åtgärder han vidtar i samband med att ärendet bereds vidare, och kommer ministern och regeringen att vidta några åtgärder på området i nutid även ifall EU:s åtgärder dröjer?