Fråga 2019/20:1069 Sveriges ansvar för människor på flykt

av Christina Höj Larsen (V)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I en intervju med Expressen, publicerad den 5 mars, sade Morgan Johansson att Sverige hjälper till på flera sätt. Bland annat genom kvotflyktingsystemet. ”Vi är det land i EU som tar fler kvotflyktingar direkt från flyktinglägren, bland annat från Turkiet. Så de som verkligen har flyktingskäl har ju kunnat komma hit”, sa ministern.

Under 2020 ska Sverige vidarebosätta 1 800 flyktingar från Syriens närområde. Det handlar om syriska flyktingar som hämtas från flyktingläger i Libanon, Turkiet och Jordanien.

Av uttalandet framstår det som att Morgan Johansson menar att Sveriges åtagande gällande vidarebosättning innebär att de som befinner sig i Turkiet och verkligen har flyktingskäl får komma hit. Det är i så fall ett häpnadsväckande uttalande. Inte minst med tanke på att 97 procent av de syrier som fick beslut om asyl i Sverige under 2019 beviljades uppehållstillstånd.

Mot denna bakgrund vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Anser ministern att de övriga närmare 4 miljoner människor som flytt kriget i Syrien och befinner sig i Turkiet inte har flyktingskäl?