Fråga 2019/20:1062 Strada – trafik- och olycksstatistik

av Mikael Larsson (C)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 


Arbetet med nollvisionen inom trafiksäkerhet är ett arbete som är oerhört viktigt och där flera olika aktörer behöver jobba tillsammans, till exempel staten och olika branschorganisationer. Samtidigt handlar det också mycket om trafiksäkerheten och hur vi människor beter oss i trafiken.

Strada är ett system där man kan hämta ut information om olyckor som sker i trafiken. Detta kan statliga myndigheter och forskare göra, och fram till nu har också branschorganisationer kunnat göra det. Det är data som är mycket värdefulla för att flera olika aktörer ska kunna ta del av statistik och kunna fortsätta jobba med trafiksäkerhet.

Sveriges Motorcyklister (SMC) är nu en organisation som blivit utestängda från Strada tillsammans med ca 200 andra organisationer efter att Transportstyrelsen fattat detta beslut att låta dra in behörigheten för dem. Beslutet grundar sig på att man inte kan garantera att personuppgifter inte kommer i fel händer. Det är mycket olyckligt att Transportstyrelsen stängt ute dessa organisationer som under många år jobbat med trafiksäkerhet

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth är därför:

 

Vad tänker ministern göra för att se till att dessa branschorganisationer åter kan komma åt Strada på ett säkert sätt, exempelvis så att inte personuppgifter kommer till skada?