Fråga 2019/20:1054 Systemet med åldersbedömningar

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I april 2019 uppgav justitie- och migrationsminister Morgan Johansson att en utredning om medicinska åldersbedömningar skulle tillsättas under 2019.

Den 11 september 2019 svarade statsrådet på en skriftlig fråga att utredningen skulle tillsättas nu. En månad senare, den 23 oktober 2019, svarade statsrådet ”att en utredning kommer tillsättas så snart beredningen i Regeringskansliet är avslutad”.

Den 1 mars 2020 framkom det i SVT Nyheter att regeringspartierna inte är överens om utredningens direktiv. Inte heller tycks en överenskommelse vara nära att nås. Till SVT Nyheter sa Morgan Johansson att ”från vår sida är det viktigt att vi inte ifrågasätter om vi ska ha medicinska åldersbedömningar eller inte”.

Moderaterna delar denna bedömning. Det vore olyckligt om diskussionerna i Regeringskansliet landar i att helt upphöra med medicinska åldersbedömningar. Möjligheten att medicinskt bedöma en ålder är ett av flera verktyg som myndigheterna har att använda för att göra en åldersbedömning. Det är viktigt att det finns ett väl fungerande och rättssäkert system för åldersbedömningar i Sverige. Att systemet med åldersbedömningar fungerar väl är viktigt av flera skäl. Det handlar om att barn inte ska blandas med vuxna, om att de ska prövas enligt regelverken som gäller för barn, om tilliten till systemet och om kostnader för mottagandet. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson följande:

 

Vilka åtgärder, förutom att bereda direktiv för en ännu inte tillsatt utredning, har ministern vidtagit för att systemet med åldersbedömningar ska vara väl fungerande?