Fråga 2019/20:1053 Rättsväsendets beredskap för coronaviruset

av Johan Forssell (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Utvecklingen av coronaviruset är ännu i ett tidigt skede i Sverige. Hur situationen kommer att utveckla sig de närmaste månaderna är i nuläget okänt. Kunskapen kring den troliga utvecklingen är begränsad, och rapporterna varierar mycket. En god beredskap är central för att kunna möta ett allvarligare scenario och stoppa spridningen.

Många delar av samhället kan komma att påverkas om utvecklingen förvärras. Polisresurser kan komma att tas i anspråk, vilket skulle påverka polisens vardagliga brottsbekämpande arbete. En allvarligare smittspridning skulle också öka riskerna för poliser att utsättas för viruset i sitt arbete.

Regeringen har hittills riktat fokus och insatser mot sjukvården och näringslivet, men det är viktigt att beredskapen är god över hela samhället, inte minst för statens kärnfunktioner såsom polisen och övriga rättsväsendet. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder har statsrådet vidtagit för att säkerställa polisens beredskap i händelse av en förvärrad smittspridning av coronaviruset, och vilka åtgärder avser statsrådet att vidta framöver?