Fråga 2019/20:1037 EU:s respekt för asylrätten

av Christina Höj Larsen (V)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Nyligen beslutade den turkiska regeringen att den inte längre kommer att följa sin del av det skamliga avtal som Turkiet och EU ingick för snart fyra år sedan och stoppa människor på flykt från att ta sig till Europa via Turkiet. Under söndagen den 1 mars meddelade den grekiska regeringen att den som svar inte kommer att ta mot några asylansökningar under den kommande månaden. Den grekiske premiärministern motiverar beslutet med att de ska höja ”nivån av avskräckning till ett max” vid landets gränser för att stoppa flyktingar.

Dagen efter sköts den första asylsökande från Syrien ihjäl av grekisk gränspolis. Var det detta den grekiske premiärministern menade med att höja ”nivån av avskräckning till ett max”?

Vad som händer vid EU:s yttre gräns är hela unionens ansvar. När ett medlemsland kränker asylrätten och begår övergrepp på detta sätt sker det i hela unionens namn. Det är hela EU:s ansvar.

Vänsterpartiet anser att Sverige och övriga EU måste markera mot den grekiska regeringens agerande och samtidigt ge stöd för drägliga levnadsvillkor i de grekiska flyktinglägren. EU måste stå upp för asylrätten och dess andemening. I stället för avtal med auktoritära regimer som Turkiets krävs verkligt ansvarstagande från samtliga EU:s medlemsländer i mottagande och omfördelning av människor på flykt.

Mot denna bakgrund vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka initiativ avser ministern att ta för att säkerställa att Grekland respekterar asylrätten och asylsökandes mänskliga rättigheter samt tar emot asylansökningar i stället för att höja ”nivån av avskräckning till ett max”?