Fråga 2019/20:1007 Genomförande av EU-lagstiftning på företagarområdet

av Lars Hjälmered (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Hur EU-regler implementeras får direkta följder på Sveriges konkurrenskraft gentemot våra europeiska grannar. Moderaterna anser att miniminivåer alltid bör vara utgångspunkten vid implementering av EU-direktiv.

Den bilden delas av riksdagen, som för snart ett år sedan fattade beslut om att regeringen ska arbeta för att EU-direktiv ska genomföras i svensk rätt på ett sätt som inte försämrar företagens konkurrenskraft. Riksdagen har riktat ett tillkännagivande till regeringen om detta. S, V och MP röstade nej till förslaget.

EU-direktiv innehåller mål som medlemsländerna ska uppnå, medan länderna själva bestämmer hur direktivens krav ska genomföras i den nationella lagstiftningen. Enligt näringsutskottet kan det ibland finnas skäl att anta regler i Sverige som går längre än vad ett EU-direktiv kräver, till exempel för att skydda miljön eller folkhälsan. Men genomförandet av direktiv leder ibland till mer omfattande regler för företagen än vad som är nödvändigt. Moderaterna har varit drivande för att ovannämnda förslag ska bli verklighet.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Hur avser ministern att säkerställa att riksdagens beslut om implementering av EU-direktiv genomförs på ett ändamålsenligt sätt?