Interpellation 2019/20:437 Stöd till eventbranschen

av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Covid-19 slår hårt mot många branscher, och regeringen har infört stödpaket till många för att de ska klara av det stora bortfall som pandemin har orsakat. En av de många branscher som drabbats hårt av både pandemin och de restriktioner som tillkommit för att stoppa smittan är upplevelseindustrin, där bland annat ljud- och ljusproduktion ingår. Branschen arbetar under speciella förhållanden och planerar tillsammans med kunden/eventmakarna månader innan för  en konsert, en turné, en festival eller ett företagsevent. Det innebär att planeringsfasen för den här branschen är lång, och med de restriktioner som i dag finns om att maximalt 50 personer får samlas med social distans har ljus- och ljudbranschen knappt några kunder vare sig i dag eller de närmaste månaderna. Konsert- och festivalsommaren tycks vara över redan innan den hunnit börja eftersom stora evenemang måste planeras långt i förväg. Sommarmånaderna är de viktigaste för livemusiken under ett vanligt år, och nu när restriktionerna, av förklarliga anledningar, kommer att fortsätta vara på plats över sommaren kommer branschen att förlora stora inkomstkällor.

De statliga stöd som riktas till kultursektorn omfattar inte denna bransch, och utan statligt stöd riskerar hela branschen att försvinna. När eventbranschen så småningom öppnar upp igenom kommer Sverige att sakna både kompetens och företagare på området. Det riskerar att ta lång tid att bygga upp en skadad bransch, vilket kommer drabba hela upplevelseindustrin.

Denna fråga har jag ställt till kulturminister Amanda Lind och av ministerns svar att döma så ser hon inte skillnad på kulturarbetare och egenföretagare inom evenemangssektorn. Storbritannien har i dagarna tillfört nöjesbranschen 1,5 miljarder pund. De företag som verkar inom evenemangsbranschen i Sverige kan inte använda sig av en halverad egenavgift när de inte har en inkomst. De kan inte ta del av korttidspermittering då de ofta är enskilda bolag eller fåmansföretag. Kulturministern hänvisade till att evenemangsbranschen kunde söka stöd från kulturrådet men där finns inget stöd att få då denna bransch inte räknas till kulturarbetare. 

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Har ministern för avsikt att se över det ekonomiska stöd som ges till kultursektorn eller att tillföra nya riktade stöd så att det även omfattar denna bransch, och anser ministern att det är problematisk att en viktig bransch inom upplevelseindustrin riskerar att försvinna?