Interpellation 2019/20:430 Taxiföretag som blir utan krishjälp

av Thomas Morell (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Taxibranschen är hårt drabbad av den coronapandemi som härjar i Sverige, och utsattheten för konkurser är stor. Görs ingenting för att stödja taxi- och budföretag och mindre åkeriföretag blir effekterna förödande. Regeringen har satt in olika åtgärder för att rädda jobb och företag, alldeles nödvändiga och helt riktiga beslut.

Men småföretag som oftast är enskilda firmor och i många fall inte har anställda, eller ett fåtal anställda, kan inte ta del av de insatta insatserna, och rapportering pekar på baksidor. Ett rapporterat exempel påpekar att de stödåtgärder som satts in inte är tillräckliga. Avsättningen till en periodiseringsfond – som ger enskilda firmor möjligheten att få tillbaka från fjolårets vinstskatt – innebär att om vinsten från föregående år nollställs ser det ut som nolltaxering för helåret. Då försvinner pensionsrätten för det året. Dessutom förlorar företagaren den kreditvärdighet som behövs för att köpa in ny utrusning för taxibilen på avbetalning. Det måste också betalas tillbaka, precis som företagskrediterna och skatteanståndet. Det spekuleras också om huruvida det föreslagna omställningsstödet, som inte trätt i kraft ännu, planerats med rätt verkningskraft. En exempelkalkyl som rapporterats visade att ett företag som tappar stora summor på utebliven verksamhet endast kan få tillbaka en förhållandevis liten summa för att kompensera för fasta kostnader. En stor förlust kvarstår.

Situationen för taxiföretagen är allvarlig. Många företag har tappat mellan 70 och 90 procent av sin omsättning, personal har blivit uppsagd och bilar har ställts av. Om ingenting görs snabbt riskerar 3 800 taxiföretag enligt rapportering att gå i konkurs före den 1 juli. Det motsvarar hälften av landets taxiföretag.

Situationen är akut för företagen själva, men det kommer också att få stora återverkningar för hela samhället efter coronakrisen. Försvinner så många taxiföretag blir det ytterst svårt att få igång skolskjutsar, sjuktransporter och annan samhällsviktig transport där taxiföretagen utgör stommen. Åtgärder för de enskilda firmorna är akut.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är därför:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att hjälpa taxibranschen och andra enskilda bud- och åkerifirmor att övervintra under den rådande krisen?