Interpellation 2019/20:429 Förbättrad styrning av WHO

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Sverige ska stå upp för multilateralismen i en tid av växande spänningar i världspolitiken. Samarbetet kring globala hälsofrågor blir än viktigare i spåren av covid-19. Pandemin kan bara bekämpas tillsammans.

Värnandet av de multilaterala organisationernas professionalism, integritet och transparens är i sammanhanget särskilt betydelsefullt. Det gäller inte minst Världshälsoorganisationens arbete. WHO:s fokus måste vara den globala hälsan. utan sidoblickar mot exempelvis Folkrepubliken Kina.

Moderaterna har under de senaste månaderna vid ett flertal tillfällen lyft frågan om det globala hälsoarbetet. Vi menar att det är viktigt att detta område prioriteras i den svenska utrikes- och utvecklingspolitiken. Och när Sverige bidrar med ekonomiskt stöd till FN-systemet och internationella organisationer måste vi förmå att säkerställa en god styrning och tydliga resultat. Sverige är en stor bidragsgivare till WHO och borde därför rimligtvis ha ett särskilt intresse av att värna integritet och professionalism.

USA:s besked att man avser att rikta om sitt stöd från Världshälsoorganisationen har lett till att den svenska regeringen meddelat att man avser att öka Sveriges bidrag till WHO.

I samband med WHO:s Världshälsoförsamling för några veckor sedan ställde sig delegaterna bakom en resolution formulerad av EU om en oberoende granskning av hur Världshälsoorganisationen hanterat pandemin och dess utbrott. En sådan undersökning är viktig för att säkra förtroende. Ett FN-organ stärks, inte försvagas, av sådan transparens.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

  1. Hur avser ministern att verka för att säkerställa en förbättrad styrning av WHO med ökad professionalism och transparens?
  2. Hur avser ministern att följa upp beslutet om en oberoende granskning av WHO?