Interpellation 2019/20:290 Utlovade tjänster i Kiruna

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

På nyårsnatten lades Radiotjänst i Kiruna slutgiltigt ned, men fortfarande saknas omkring 50 av de 120 utlovade statliga ersättningsjobben. Radiotjänst har samlat in radio- och tv-avgiften fram till för ett år sedan.

I Kiruna har 120 heltidsanställda och lika många deltidsanställda arbetat med att administrera den gamla tv-avgiften. I fjol lovade dåvarande civilministern Ardalan Shekarabi att i vart fall heltidstjänsterna skulle ersättas med lika många nya statliga jobb. Det handlade om 50 tjänster på Lantmäteriet, 50 på Statens servicecenter och 20 på Skattemyndigheten. Lantmäteriet och Skattemyndigheten har uppfyllt eller är på väg att uppfylla sina åtaganden. Men när det gäller Statens servicecenter har den utlovade nyetableringen i Kiruna ännu inte blivit av.

I M-KD-budgeten för 2019 fanns medel avsatta för att 120 tjänster skulle tillsättas, vilket var bakgrunden till att statsrådet kunde utlova tjänsterna. Många ställer sig nu frågan varför tjänsterna inte är tillsatta enligt utställda löften från regeringen, då riksdagen har anslagit medlen.

I ett skriftligt svar på frågan om jobben som försvann i Kiruna så svarar statsrådet:

”Regeringen har vidtagit flera åtgärder för att bidra till att ersätta de arbetstillfällen som försvann i samband med avvecklingen av Radiotjänst i Kiruna AB. En del av detta har varit kopplat till regeringens ambition att Statens servicecenter ska öppna ett nytt kontor på orten med cirka 50 arbetstillfällen. Denna etablering är en del i ett större åtgärdspaket som även innehåller pågående etableringar om cirka 70 nya arbetstillfällen hos Lantmäteriet och Skatteverket i Kiruna.

I juni 2018 gav regeringen Statens servicecenter i uppdrag att förbereda lokalisering av delar av sin verksamhet till Kiruna (Fi2018/02413/SFÖ). Med anledning av uppdraget lämnade Statens servicecenter i november 2018 och februari 2019 två rapporter till regeringen (Fi2018/03678/SFÖ). Myndigheten bedömde att en sådan etablering kräver större ärendevolymer, dvs att fler myndigheter använder Statens servicecenters tjänster. Annars behöver statliga myndigheter som använder Statens servicecenters tjänster idag betala mer för dessa tjänster i framtiden. Mot bakgrund av bland annat detta har etableringen ännu inte genomförts.  Finansdepartementet har utarbetat och remitterat en promemoria med förslag till bestämmelse med innebörden att de myndigheter som regeringen bestämmer ska ansluta sig till Statens servicecenters tjänster för elektronisk beställnings- och fakturahantering (Fi2019/02671/SFÖ). Om förslaget genomförs bedöms det medföra att Statens servicecenter får ett rekryteringsbehov av ca 50 årsarbetskrafter som enligt promemorian bör lokaliseras till Kiruna för att bidra till att ersätta de arbetstillfällen som försvann i samband med avvecklingen av Radiotjänst i Kiruna AB. Remissvaren har inkommit och förslaget bereds nu i Regeringskansliet. Min ambition är att i närtid återkomma med närmare besked i ärendet.”

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

1. När upptäckte statsrådet att 50 medarbetare på Radiotjänst inte skulle kunna få del av de budgeterade arbetstillfällen som M-KD-budgeten hade avsatt 2019, och vilka åtgärder vidtog man då?

2. Statens servicecenter gav två delrapporter varav den senaste i februari 2019, det vill säga för cirka ett år sedan. Varför har statsrådet och regeringen agerat så saktfärdigt i frågan?

3. Statsrådet skriver att besked ska komma i närtid hur man ska kunna öka de statliga jobben i Kiruna. Vad avser statsrådet med ”närtid” i månader eller dagar?

4. När beräknar statsrådet att de 50 jobben ska vara tillsatta i Kiruna enligt M-KD-budgeten?