Motion till riksdagen
2019/20:822
av Henrik Vinge m.fl. (SD)

Expertkommission om integrationspolitiken


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillsätta en expertkommission som analyserar problemen med integrationspolitiken samt föreslår framtida lösningar, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Integrationspolitiken har under en tioårsperiod kostat mer än 100 miljarder kronor. Syftet med den har bland annat varit att minska det så kallade utanförskapet. Härvid har man misslyckats och detta har istället ökat kraftigt under perioden. Enligt polisens egna uppskattningar bor det numer ungefär en halv miljon människor i så kallat utsatta områden. Detta har varit en starkt bidragande orsak till den växande kriminaliteten och har drivit stora offentliga kostnader.

Under 1990-talet tillsatte dåvarande statsminister Carl Bildt en expertkommission för att analysera den ekonomiska krisen samt ge förslag på åtgärder. Syftet var att mot bakgrund av problemen i svensk ekonomi analysera och föreslå riktlinjer för politikens framtida utformning.

Sverige befinner sig återigen i kris. Regeringen bör i likhet med tidigare utse en expertkommission för att analysera problemen med integrationspolitiken och föreslå framtida lösningar.


En sådan kommission bör utformas så att den inte behöver ta hänsyn till tidigare politiska ställningstaganden eller prestige utan istället kan utgå från vetenskap och beprövad erfarenhet.

 

 

Henrik Vinge (SD)

 

Magnus Persson (SD)

Ebba Hermansson (SD)

Alexander Christiansson (SD)