Motion till riksdagen
2019/20:403
av Solveig Zander (C)

Förändra domen som reglerar vattenståndet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av förenklingar av gamla förlegade vattendomsregler och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Genom vattendomar har man i över hundra år reglerat hur dammar ska fyllas upp, hur de ska regleras allt i syfte att möjliggöra energi av vattnet, d v s vattenkraft. En liten sjö i norra Uppsala län finns är ett exempel på hur tider förändrats och även vattennivån.

Det beslutades vid vilket datum vattnet skulle få rinna ut i Tämnaren. Reglerna har efterföljts och det har ställt till problem. Tappar man ut vattenmängden i den gamla dammen vid rätt datum, vad händer då? Man tappar ur för att det ska vara tomt när vårfloden kommer och fyller på. Men med dessa tidigare vårar kommer vårfloden mycket tidigare. Följden blir att det inte fylls på i dammarna. Sjön svämmas över och det påverkar åkermarken.

Det här är ett av många exempel på att vattendomar behöver förändras och följa de klimatförhållanden som råder nu. Men att ändra en vattendom är otroligt svårt och kostar rejält med pengar för den enskilde. Detta behöver förändras så att det blir enklare att ändra vattendomar, att man följer klimatförhållanden och att det inte kostar den enskilde massor av pengar.

 

 

Solveig Zander (C)